Ενεργειακές Κοινότητες
Με το Νόμο 4513/2018 εισάγεται το θεσµικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων (Ε.Κοιν.) στην Ελλάδα µε σκοπό την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονοµίας και καινοτοµίας στον ενεργειακό τοµέα, την αντιµετώπιση της ενεργειακής ένδειας, την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανοµή και προµήθεια ενέργειας, την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας και ασφάλειας σε νησιωτικούς δήµους, καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Μέσω του θεσµού των Ε.Κοιν. δίνεται η δυνατότητα και παρέχεται µια τεράστια δυναµική σε τοπικές κοινωνίες, ιδιώτες-πολίτες, Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), καθώς και σε άλλα νοµικά πρόσωπα να αναπτύξουν επενδυτικά εγχειρήµατα στους παραπάνω τοµείς.
Οι Ε.Κοιν. αναµένεται ότι θα επιτρέψουν τη µετάβαση σε αποκεντρωµένες, αποδοτικότερες και καινοτόµες λύσεις παραγωγής και χρήσης ενέργειας που θα βασίζονται στην τοπική συµµετοχή και πρωτοβουλία.
Οι Ε.Κοιν. δραστηριοποιούνται στους τοµείς των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), της Συµπαραγωγής Ηλεκτρισµού και Θερµότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), της Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας, της Ενεργειακής Αποδοτικότητας, των βιώσιµων µεταφορών, της διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής, διανοµής και προµήθειας ενέργειας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Πιο συγκεκριµένα το αντικείµενο δραστηριότητας των Ε.Κοιν. περιλαµβάνει υποχρεωτικά την άσκηση µίας τουλάχιστον δραστηριότητας από µία συγκεκριµένη λίστα δραστηριοτήτων, ενώ δίνεται η δυνατότητα προαιρετικής άσκησης και άλλης δραστηριότητας, από µια δεύτερη λίστα δραστηριοτήτων.Οι Ε.Κοιν. δεν επιτρέπεται να ασκούν καµία άλλη δραστηριότητα που δεν περιλαµβάνεται στις ανωτέρω λίστες δραστηριοτήτων.
Με τον Ν. 4513/2018 υιοθετείται ένα ευνοϊκό πλαίσιο ανάπτυξης σταθµών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. από τις τοπικές κοινωνίες, καθιστώντας έτσι τις ίδιες ενεργό µέρος στην προώθηση των Α.Π.Ε στην Ελλάδα στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου για συµµετοχή των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό ισοζύγιο σε ποσοστό 18% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας µε βάση την Οδηγία 2009/28/ΕΚ, µε υψηλή προστιθέµενη αξία αλλά και µε το βέλτιστο τρόπο σε επίπεδο κόστους-οφέλους για την κοινωνία.
Η SOLYTICS έχει ήδη ολοκληρώσει τη σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων, στις Περιφέρειες Αττικής, Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου και αναπτύσσει έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.