Νέα
Οι πολυκατοικίες θα παράγουν ρεύμα με φωτοβολταϊκά συστήματα
Οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας μπορούν να βρουν κάτι να τους ενώνει με δημιουργικό αλλά και προσοδοφόρο τρόπο. Υπάρχει πλέον λύση ώστε να καταλαγιάσουν οι διενέξεις μεταξύ τους, που στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης εντάθηκαν, με επίκεντρο την είσπραξη των κοινοχρήστων.
Οι ιδιοκτήτες ή οι χρήστες διαμερισμάτων, βάσει των νέων ρυθμίσεων που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς (αλλιώς Ενεργειακές Κοινότητες), θα μπορούν να συνασπίζονται για να παράγουν ρεύμα. Με άλλα λόγια, με τη δημοσίευση του νέου νόμου σε ΦΕΚ (το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου) θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ή ακόμη και μία ανεμογεννήτρια σε ακίνητο που βρίσκεται σε άλλη περιοχή και να εφαρμόζουν τον λεγόμενο «εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό» της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με τις καταναλώσεις των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα πετύχουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Επίσης, η Ενεργειακή Κοινότητα μιας πολυκατοικίας έχει τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ολόκληρου του κτιρίου. Αλλωστε τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει και το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ» για την αναβάθμιση των ενεργοβόρων κατοικιών.
Από τις νέες ρυθμίσεις μπορούν να ωφεληθούν και οι δήμοι για κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις. Ετσι, όπως αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου, είναι δυνατόν τρεις-τέσσερις ΟΤΑ να δημιουργήσουν έναν συνεταιρισμό προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες και να εφαρμόσουν ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ενέργειας με τις καταναλώσεις π.χ. κοινωνικών δομών ή ακόμη και ευάλωτων καταναλωτών οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Στην επαρχία, ειδικά στα βόρεια της χώρας όπου οι ενεργειακές ανάγκες τον χειμώνα είναι μεγάλες, οι εφαρμογές διευρύνονται. Ετσι, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις μιας περιοχής μαζί με τον δήμο ή την τοπική ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης) θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν ακόμη και μονάδα παραγωγής θερμικής ενέργειας με σύστημα τηλεθέρμανσης για την κάλυψη των αναγκών τους σε θέρμανση. Υπάρχει ωστόσο και η προοπτική εγκατάστασης ενός αιολικού πάρκου ή ενός μικρού υδροηλεκτρικού. Για την υλοποίηση του έργου δίνονται δυνατότητες χρηματοδότησης στο τρέχον ΕΣΠΑ ή στον αναπτυξιακό νόμο.
Σε πλεονεκτική θέση βρίσκονται αγρότες, δασοκόμοι και επιχειρήσεις του αγροτικού και δασικού τομέα. Ενας ενεργειακός συνεταιρισμός με σκοπό τη δημιουργία και διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας βιομάζας και την εγκατάσταση μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιομάζα θα διευθετούσε ταυτόχρονα πολλά ζητήματα. Η εφοδιαστική αλυσίδα αφενός θα τροφοδοτούσε τη μονάδα βιομάζας, αφετέρου θα προμήθευε με προϊόντα της, όπως ξύλα και pellet, τα μέλη της κοινότητας.
Μία μονάδα βιοαερίου θα έδινε λύση και σε ομάδες κτηνοτρόφων ή κτηνοτροφικών επιχειρήσεων καλύπτοντας τρεις βασικές τους ανάγκες: φθηνή ενέργεια, διαχείριση αποβλήτων (κοπριά, τυρόγαλο κ.λπ.) και παραγωγή λιπάσματος. Σε περιοχή από όπου διέρχεται δίκτυο φυσικού αερίου υπάρχει η επιλογή της εγκατάστασης μονάδας ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), ώστε η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να εγχέεται στο Δίκτυο και η θερμική ενέργεια να καλύπτει άλλες ανάγκες, π.χ. ενός θερμοκηπίου.
Το φθηνό ενεργειακό κόστος βρίσκεται πρώτο στη λίστα με τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου καθώς ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης των παραγωγών αυξήθηκε το 2016 και από εφέτος ουσιαστικά εξισώνεται πλήρως µε εκείνον που ισχύει για τους υπόλοιπους ιδιώτες και επαγγελματίες.
Πώς λειτουργεί στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί περί τα 2.200 ενεργειακά συνεργατικά σχήματα πολιτών, άλλα με λίγες δεκάδες μέλη και άλλα με χιλιάδες. Μόνο στη Γερμανία λειτουργούν περίπου 800 συνεταιρισμοί με 160.000 μέλη.
Η βελγική Ecopower ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 1991 και οι επενδύσεις της σε υδροηλεκτρικά, βιομάζα, αιολικά και φωτοβολταϊκά αγγίζει τα 65 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ενεργειακός πάροχος από το 2003, αριθμεί 50.000 μέλη και καλύπτει το 1,5% της αγοράς. Ενα ποσοστό των κερδών της επανεπενδύεται και το υπόλοιπο διανέμεται στα μέλη.
Στη Δανία, το εμβληματικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο Middelgrunden, ορόσημο της Κοπεγχάγης, ανήκει σε συνεταιρισμό με 8.552 μέλη. Το κέρδος είναι της τάξεως του 3%-4% του επενδυτικού κεφαλαίου, υψηλότερο από το επιτόκιο των τραπεζών. Στη χώρα, ήδη από το 2001, πάνω από 150.000 οικογένειες συμμετείχαν σε ενεργειακές κοινότητες. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και στην Ισπανία, με τη Som Εnergia των 27.000 μελών.
Του Αιγαίου τα άνυδρα αλλά «πράσινα» νησιά
Ενα ολοκληρωμένο σύστημα ΑΠΕ - με παράλληλη αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας στη διάρκεια της μέρας, την οποία θα αποδίδει στο σύστημα σε ώρες έλλειψης ηλιοφάνειας και χαμηλών ανέμων - θα μπορούσε να δώσει ενεργειακή αυτονομία στα μικρά νησιά που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα. Η Τήλος έδειξε τον δρόμο.
Μάλιστα, αν στο παιχνίδι μπουν πρατήρια καυσίμων και επιχειρήσεις ενοικιάσεων οχημάτων, τότε μια Ενεργειακή Κοινότητα μπορεί να στραφεί στην εγκατάσταση υποδομών σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (ποδήλατα, μικρά ΙΧ κ.λπ.) και στην ενοικίασή τους σε τουρίστες. Στα νησιά - ειδικά στα άνυδρα του Αιγαίου - κάτοικοι, επιχειρήσεις και δήμος, μέσω ενός συνεταιρισμού, θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν και μονάδα αφαλάτωσης, η οποία θα λειτουργεί με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Οι Ενεργειακές Κοινότητες ανοίγουν παράθυρα ευκαιρίας. Πολίτες και τοπικοί φορείς αποκτούν διττό ρόλο ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας - στην αγγλική γλώσσα έχει διαμορφωθεί και ο νεολογισμός «prosumer», δηλαδή εκείνος που παράγει (produces) και καταναλώνει (consumes).
Οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στους τομείς των ΑΠΕ, της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, των χερσαίων μεταφορών, αλλά και της διανομής και προμήθειας ενέργειας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Γενικότερα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, μπορούν όμως να αποκτήσουν και κερδοσκοπικό σε περίπτωση που τα μέλη τους είναι πάνω από 15 (δέκα εάν ο συνεταιρισμός βρίσκεται σε νησί) και η πλειοψηφία είναι φυσικά πρόσωπα. Σε αυτή την περίπτωση το υπόλοιπο των καθαρών κερδών, μετά την αφαίρεση των αποθεματικών, θα διανέμεται στα μέλη.
Οι ενεργειακές κοινότητες βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στην 82η ΔΕΘ. Σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο, ο κ. Σταθάκης και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Μιχάλης Βερροιόπουλος μίλησαν για τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία και αναφέρθηκαν στον απώτερο στόχο της που είναι η δημιουργία κοινωνικών συναινέσεων και η ενίσχυση της κοινωνικής αποδοχής των έργων ΑΠΕ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ